Identificatie seksferomoon als optie wittevlieg beheersing

Beschrijving

Men gaat onderzoeken of er een feromoon is voor witte vlieg. Hiertoe wordt de afgegeven geur van levende mannetjes en vrouwtjes witte vlieg in een natuurlijke omgeving ingevangen en chemisch geanalyseerd. Ook worden grotere aantallen mannetjes en vrouwtjes witte vlieg geëxtraheerd gevolgd door analyse van aanwezige stoffen in extract.

Daarna vinden gedragstoetsen met de extracten plaats om vast te kunnen stellen of en welk ingevangen extract aantrekkelijk is voor witte vlieg mannetjes en/of vrouwtjes. Uiteindelijk wordt door middel van een chemische/elektrofysiologische analyse bepaald welke componenten uit de attractieve extracten waargenomen worden door witte vlieg.

Resultaten

Witte-vlieg is een groot probleem in een breed sortiment kasgewassen. Natuurlijke vijanden werken, afhankelijk van gewas en omstandigheden, verschillend. Het pakket natuurlijke vijanden is smal en naast het zoeken van nieuwe biologische bestrijders kunnen lokstoffen mogelijk een welkome aanvulling zijn bij zowel signalering als bestrijding van deze plaag.

Voor twee plaagsoorten (kas witte vlieg en tabaks witte vlieg) zijn zowel plantaardige als insectspecifieke stoffen geïdentificeerd die mogelijk een rol spelen bij lokken naar waardplant en lokken van soortgenoten (seksferomoon). Onbekend is nog of en wat de rol van deze stoffen is. Daartoe moeten deze stoffen nog getest worden in kassen.

Projectnummer 13046
Looptijd 01-08-07   -   01-08-08
Afgerond Ja
Uitvoerder Plant Research International
Document

Onderzoek en projecten

Weerbaar wortelmilieu

Afgerond

Doel van dit project is om kennis over de ontwikkeling van micro-organismen in substraatteelten te leveren, waarmee weerbaarheid, via gerichte keuze…

Duurzame beheersing van onkruiden

Afgerond

Doelstelling van dit project is om de afhankelijkheid van chemisch-synthetische onkruidbestrijdingsmiddelen te verminderen door duurzamer de…

Biodiversiteit

Afgerond

Vanuit maatschappelijk en teelttechnisch oogpunt wordt steeds meer gesproken over inzet en behoud biodiversiteit. Niet alleen vanuit ondernemers zelf…

Glastuinbouw Nederland - © 2024