Aanpak van het knelpunt bestrijding miljoenpoot in palmen

Beschrijving

In palm veroorzaakt miljoenpoot schade door het omploegen van de potgrond waardoor de structuur verslechtert en de wortels worden aangetast. Per 13 december 2007 is de toelating van de werkzame stof carbofuran (Curater vloeibaar) ingetrokken.

In de teelt van Palmen moet vaak tegen miljoenpoot worden ingegrepen met Curater vloeibaar. In voorgesteld onderzoek wordt naar alternatieve bestrijdingsmethoden gezocht en preventieve maatregelen in kaart gebracht.

Resultaten

In het project ´Aanpak miljoenpoot in Palmen´, gefinancierd door het Productschap Tuinbouw (PT), is onderzoek gedaan naar de effecten van samenstellingen en vochtigheid van de potgrond en de effecten van gewasbeschermingsmiddelen. In het onderzoek zijn 4 samenstellingen van potgrond opgenomen in combinatie met 3 vochtigheden.

Gedurende de proef is een interactie geconstateerd tussen de samenstelling en de vochtigheid van de potgrond. Algemeen kan gesteld worden dat hoe natter geteeld wordt, hoe meer miljoenpoten gevonden worden en hoe belangrijker de invloed van de samenstelling van de potgrond is.

In het onderzoek met gewasbeschermingsmiddelen zijn 8 behandelingen getoetst. Er zijn geen significante verschillen gevonden. De trend is dat Admire de snelste werking heeft. Aan het einde van de proef heeft alleen het nog niet toegelaten Middel B het aantal miljoenpoten tot 0 weten te brengen en laten Admire en het aangieten van aaltjes ook een goed eindresultaat zien.

Projectnummer 13200
Looptijd 01-03-08   -   31-03-09
Afgerond Ja
Uitvoerder DLV Plant
Document

Onderzoek en projecten

Paringsverstoring bij rupsen in kassen

Afgerond

Voor twee beschikbare seksferomonen van de Turkse mot en de Florida mot wordt een geavanceerd verspreidingsinstrument ontwikkeld en uitgetest. Eerst…

Bestrijding schildluis in cymbidium

Afgerond

Doel van dit onderzoek is het vinden van een effectieve bestrijdingsstrategie ter bestrijding van schildluis in een Cymbidiumgewas. De gewasschade…

Glastuinbouw Nederland - © 2024