Beheersing van valse meeldauw in zonnebloemen

Beschrijving

De doelstelling van dit project is tweeledig. Allereerst wil men perspectiefvolle gewasbeschermingsmiddelen in de praktijk verder ontwikkelen. Waar mogelijk zal dit zodanig worden uitgevoerd dat de resultaten gebruikt kunnen worden voor eventuele toelating.

Daarnaast wil men kennis ontwikkelen over de epidemiologie van valse meeldauw in zonnebloemen onder Nederlandse omstandigheden.

Resultaten

Valse meeldauw wordt veroorzaakt door de oömyceet Plasmopara halstedii. Valse meeldauw kan tot tien jaar in de grond overleven als rustspore. Deze rustsporen zorgen voor systemische infectie van de plant. Daarnaast veroorzaken, op de bladeren nieuw gevormde, sporen bladvlekken.

Werkzame fungiciden zijn vooralsnog in de teelt niet toegelaten en coaten van zaad met fungiciden werkt niet afdoende. In dit project zijn een aantal preventieve maatregelen onderzocht en daarnaast is een aantal perspectiefvolle middelen onder praktijkomstandigheden getest.

Twee bestrijdingsmiddelen blijken zeer perspectiefvol te zijn. De effecten van verschillende gewasrestmanagement behandelingen waarmee besmetting van de grond wordt voorkomen hebben we niet kunnen vaststellen door een zeer lage ziektedruk in de veldproef.

Er is wel vastgesteld dat de overlevingssporen zeer vroeg en aan het eind van het seizoen worden gevormd. Ook is het mogelijk om zoösporen die op het blad worden gevormd in de lucht te aan te tonen met behulp van moleculaire technieken.

Projectnummer 13532
Looptijd 01-01-09   -   01-04-10
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Bloembollen
Document

Onderzoek en projecten

Verticillium in sering

Afgerond

Het project richt zich op het screenen van nieuwe cultivars op gevoeligheid voor verticillium dahliae, gebaseerd op resultaten van de in de afgelopen…

Geïntegreerde teelt chrysant

Afgerond

In dit onderzoek is gekeken naar de mogelijkheden voor biologisch geïntegreerd telen van chrysant in Nederland.

Wortelverdikking komkommer

Afgerond

Het doel van het onderzoek was om de oorzaak van wortelverdikking, het verloop van de aantasting en de factoren die van belang zijn voor de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024