Kennen en herkennen van bladvlekken in zomerbloemen

Beschrijving

Bladvlekkenziekten veroorzaken regelmatig problemen in de teelten van verschillende soorten zomerbloemen. als bladvlekken optreden kan een gewas in enkele dagen zo zwaar worden beschadigd dat het geen goede handelswaarde meer heeft en dus financiële gevolgen. Er is voor tenminste 8 gewassen een ziekteverwekker bekend van bladvlekken. Het doel is om voor andere zomerbloemen (minimaal 30) de potentiële veroorzakers in kaart brengen. Als bekend is welke (groepen) schimmels bladvlekken veroorzaken kan op basis van literatuur specifieke adviezen worden gegeven over de beheersing en bestrijding van deze schimmels.

Resultaten

Bladvlekkenziekten veroorzaken regelmatig problemen in de teelten van verschillende soorten zomerbloemen. In dit project zijn monsters met bladvlekken bij telers verzameld en is met behulp van de infectieproeven getracht de veroorzaker aan te wijzen. Uit de verzamelde monsters zijn een groot aantal schimmels en enkele bacteriën geïsoleerd. De belangrijkste schimmels die bladvlekken bij zomerbloemen veroorzaken zijn: Alternaria, Cladosporium, Botrytis, Phoma en Stemphylium. De bestrijding moet dan ook vooral op deze schimmels worden gericht. Middelen op basis van chloorthalonil en propiconazool kunnen een goede basisbestrijding vormen. Schimmels als Phoma, Septoria en Cylindrocladium kunnen echter beter worden onderdrukt met folpet/prochloraz, folpet/tebuconazool, of kresoxim methyl.

Om sterke uitbreiding van bladvlekken te voorkomen zal in een vroeg stadium een gewasbehandeling moeten worden uitgevoerd. Als de bestrijding niet blijkt te helpen, is het nemen van een monster zinvol om vast te stellen welke aantasters zich in het gewas bevinden, of dat er een andere (fysiologische) oorzaak is.

Een goede bedrijfshygiëne (b.v. het verwijderen van gewasresten) draagt bij aan het voorkomen van deze ziekten.

Projectnummer 13534
Looptijd 01-03-09   -   31-01-11
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Bloembollen
Document

Onderzoek en projecten

Bronnenonderzoek aaltjes roos

Afgerond

In dit project worden in twee fasen de verspeidingsbronnen van aaltjes in de rozenteeltketen in kaart gebracht. Doel is het opstellen van een…

Breekstelen anjer

Afgerond

Aan de plant en na het afsnijden van anjers treden soms in ernstige mate gebroken stelen op. Dit gebeurt met name in het vroege voorjaar als een…

Glastuinbouw Nederland - © 2024