Implementatie geïntegreerde bestrijding potchrysant

Beschrijving

Het doel van dit project is het voor de teelt van potchrysant onderzoeken en ontwikkelen van een effectieve strategie voor geïntegreerde gewasbescherming zodat deze teelt minder afhankelijk wordt van chemische middelen.

Resultaten

In de teelt van potchrysant is onderzocht of het mogelijk is om met geïntegreerde gewasbescherming een schone potchrysant af te leveren. Potchrysant is meer dan gemiddeld aantrekkelijk voor de plagen trips, mineervlieg en bladluis en soms voor spint.
Op twee praktijkbedrijven met verschillende teeltsystemen en potmaten zijn gedurende twee jaar twee geïntegreerde strategieën getest. Een belangrijk nadeel bij potchrysant is de grote plantafstand, waardoor roofmijten zich minder goed kunnen verspreiden.
De natuurlijke vijanden Diglyphus isea en Phytoseiulus persimilis zijn ingezet tegen resp. mineervlieg en spint. Tegen trips heeft het ene bedrijf de roofmijt Amblyseius cucumeris ingezet en het andere heeft de GNO's Botanigard en NeemAzal gebruikt. Bladluis is chemisch bestreden met integreerbare middelen.
De resultaten overtroffen de verwachtingen van de telers: de plagen bleven bij beide bedrijven prima onder controle en er is weinig gecorrigeerd met chemische middelen. Er is dan ook besloten om door te gaan met geïntegreerde bestrijding.

Projectnummer 13959
Looptijd 01-02-10   -   01-02-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Fytoconsult
Document

Onderzoek en projecten

Consultancy: Roest in veronica

Afgerond

De roestschimmel op Veronica in Afrika wordt geïdentificeerd, literatuur wordt gescreend op mogelijke middelen ter bestrijding en in een in-vitro…

Schadelijke wantsen onder glas

Afgerond

Komkommer- en aubergine telers kunnen flink last hebben van wantsen. Als behaarde wants in de kas aanwezig is ontstaat al snel veel schade. Deze…

Leaflet herbiciden zomerbloemen

Afgerond

Binnen dit project zal een leaflet worden samengesteld met informatie over het gebruik van, op het moment van uitgifte, toegelaten herbiciden in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024