Implementatie geïntegreerde bestrijding potchrysant

Beschrijving

Het doel van dit project is het voor de teelt van potchrysant onderzoeken en ontwikkelen van een effectieve strategie voor geïntegreerde gewasbescherming zodat deze teelt minder afhankelijk wordt van chemische middelen.

Resultaten

In de teelt van potchrysant is onderzocht of het mogelijk is om met geïntegreerde gewasbescherming een schone potchrysant af te leveren. Potchrysant is meer dan gemiddeld aantrekkelijk voor de plagen trips, mineervlieg en bladluis en soms voor spint.
Op twee praktijkbedrijven met verschillende teeltsystemen en potmaten zijn gedurende twee jaar twee geïntegreerde strategieën getest. Een belangrijk nadeel bij potchrysant is de grote plantafstand, waardoor roofmijten zich minder goed kunnen verspreiden.
De natuurlijke vijanden Diglyphus isea en Phytoseiulus persimilis zijn ingezet tegen resp. mineervlieg en spint. Tegen trips heeft het ene bedrijf de roofmijt Amblyseius cucumeris ingezet en het andere heeft de GNO's Botanigard en NeemAzal gebruikt. Bladluis is chemisch bestreden met integreerbare middelen.
De resultaten overtroffen de verwachtingen van de telers: de plagen bleven bij beide bedrijven prima onder controle en er is weinig gecorrigeerd met chemische middelen. Er is dan ook besloten om door te gaan met geïntegreerde bestrijding.

Projectnummer 13959
Looptijd 01-02-10   -   01-02-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Fytoconsult
Document

Onderzoek en projecten

Wortelrot in anthurium

Afgerond

In dit project wordt inzicht verschaft in de factoren die een rol spelen bij het ontstaan van wortelrot in Anthurium. Een drietal vragen staat…

Zwakke cellen en Botrytis bij tomaat

Afgerond

In dit project wordt de samenhang tussen uitgroei en uitgroeisnelheid van zeer jonge bladeren, de vochtsituatie (VD en verdamping), de plantbalans en…

Onderzoek oorzaak bent neck hippeastrum

Afgerond

Dit project heeft tot doel om aanknopingspunten in de teelt te vinden waarmee het al dan niet optreden van het verschijnsel 'Bent Neck' verklaard kan…

Glastuinbouw Nederland - © 2024