Toepassing van aquanox in de glastuinbouw

Beschrijving

Bepaling van de effectiviteit en de inzetbaarheid van Aquanox in de teeltfase en de naoogstfase tegen ziekten en plagen in verschillende gewassen en het effect op natuurlijke vijanden. Op basis daarvan worden toedieningprotocollen opgesteld.

Resultaten

Wageningen UR Glastuinbouw heeft samen met Reinders Vernevelings- en Ontsmettingstechniek het project uitgevoerd naar toepassingen van Aquanox in de glastuinbouw. Gefinancierd door Productschap Tuinbouw en Ministerie EL&I.

Screeningstesten onder laboratoriumcondities geven aan dat er een brede werking is tegen schimmels en bacteriën. Virusdeeltjes in plantensap werden echter nog onvoldoende gedood door geactiveerd water. Screening van het gedrag van insecten op overleving na 24 uur in een vernevelingsbehandeling met Aquanox gaf geen doding op natuurlijke plaagbestrijders. Een licht bestrijdende werking werd gevonden op wittevlieg, spintmijt en Californische trips. De proeven met tomaat, komkommer, roos, Poinsettia en gerbera geven aan dat er een bestrijdend effect is van geactiveerd water tegen echte meeldauw en Botrytis.

Het vervolgonderzoek zal gericht zijn op vermindering van corrosierisico's en vermindering van risico op gewasschade binnen diverse toepassingen in de teelt.

Projectnummer 13966
Looptijd 01-03-10   -   01-03-11
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Wortelrot in anthurium

Afgerond

In dit project wordt inzicht verschaft in de factoren die een rol spelen bij het ontstaan van wortelrot in Anthurium. Een drietal vragen staat…

Zwakke cellen en Botrytis bij tomaat

Afgerond

In dit project wordt de samenhang tussen uitgroei en uitgroeisnelheid van zeer jonge bladeren, de vochtsituatie (VD en verdamping), de plantbalans en…

Onderzoek oorzaak bent neck hippeastrum

Afgerond

Dit project heeft tot doel om aanknopingspunten in de teelt te vinden waarmee het al dan niet optreden van het verschijnsel 'Bent Neck' verklaard kan…

Glastuinbouw Nederland - © 2024