Olifantspoten, sciara en bodemschimmels

Beschrijving

In dit project wordt een onderzocht hoe olifantspoten ontstaan in de teelt van paprikaplanten. Er wordt ook gekeken naar de rol van schimmels en varenrouwmuggen (Sciara).

Resultaten

Bij de teelt van paprika kan flinke uitval optreden door het ontstaan van een opgezwollen, zachte (rotte) plantvoet met een verkurkt oppervlak. Deze symptomen worden 'dikke poten' of 'olifantspoten' genoemd. Bij planten met deze symptomen worden schimmels zoals Pythium spp., Fusarium solani en Phytophthora capsici waargenomen. In het project is een kennisinventarisatie onder telers en plantenkwekers gehouden, een beschrijving van de symptomen en microscopische studie gemaakt en zijn in de kassen metingen uitgevoerd aan stengel en klimaat. Naar aanleiding van dit project zijn de volgende hypotheses opgesteld.

  • Het kantelen van de zaailingen is van invloed op de vorming van olifantspoten. De hypothese daarbij is dat bij 180 graden draaien van het plugje (wortels omhoog) de symptomen minder tot uiting komen.
  • Klimaat, mattemperatuur in relatie tot worteldruk en de effecten op de stengeldikte zijn aanleiding voor het openknappen van de schors van de plant zowel boven als in het substraat (blok).
  • Bij zwellingen aan de voet van de plant wordt het afknellen van transportvaten waargenomen. Door het afknellen van het floëem (bastvaten) in het hypocotyl kunnen de assimilaten niet naar de wortels kunnen worden getransporteerd. Mogelijk treedt daardoor extra breedte-groei op boven de afgeknelde zone.
  • De symptomen worden niet veroorzaakt, maar wel versterkt door secundaire infecties met schimmels en plagen.
  • Sommige rassen zijn gevoeliger dan andere rassen.

 

Projectnummer 14166
Looptijd 15-09-10   -   01-04-13
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Precisie Gewasbescherming Glastuinbouw

Lopend

Doel: Het doel van deze pilot is het ontwikkelen, testen en demonstreren van nieuwe en/of verbeterde toepassingstechnieken en te komen tot precisie…

Masterplan Verticillium

Lopend

Doel: Duurzame vermindering van de Verticillium-verwelkingsziekte in de glastuinbouw door een geïntegreerde aanpak gebaseerd op gevoelige detectie van…

Screeningsonderzoek Plantgezondheid

Lopend

Het doel van dit project is een doorlopend onderzoekprogramma op te stellen waarbij biologische en chemische middelen en maatregelen worden getest…

Glastuinbouw Nederland - © 2024