Bladpunten opgelost!

Beschrijving

In dit project doet men onderzoek naar effecten van teeltomstandigheden op het optreden van bladpunten door toepassing van vernieuwde technieken en inzichten.  

Resultaten

Bij spathiphyllum lijkt het ontstaan van bladpunten sterk samen te hangen met het microklimaat en de watergift. Voor het onderzoek is er gemeten op een eb en vloedtafel, op deze tafel zijn bladpunten ontstaan. Een deel van de partij stond ook op gaastafels, hier zijn geen bladpunten ontstaan. De gaastafel kan hierin meerdere factoren beïnvloeden in relatie tot het ontstaan van bladpunten. Er wordt boven over gegoten waardoor er minder vocht in het gewas komt, vocht in het gewas wordt makkelijker afgevoerd en mogelijk heeft de luchtstroming invloed op de worteltemperatuur/worteldruk. Kortom een actiever (micro) klimaat.

Bij beide palmen en pot-anjer zijn geen bladpunten ontstaan. Het zachte najaar en winter lijken sterk van invloed op de 'druk' van bladpunten. Hierdoor is er een actiever klimaat, dit lijkt dan ook een goede stap om bladpunten te voorkomen.

Projectnummer 14277
Looptijd 16-02-11   -   16-02-12
Afgerond Ja
Uitvoerder DLV Plant
Document

Onderzoek en projecten

Bladpuntjes bij anjer

Afgerond

In dit project wordt onderzoek gedaan naar het voorkomen van bladpuntjes bij anjer.

Plantdichtheid freesia

Afgerond

Doel van dit onderzoek is het bepalen van de optimale plantdichtheid bij enige pilotcultivars van Freesia in de lichtrijke periode van de zomer. Dit…

N & P behoefte primula en viool

Afgerond

In het Besluit Glastuinbouw worden normen gegeven voor het verbruik van stikstof (N) en fosfor (P). Voor 2010 is de norm voor primula N 689 en voor P…

Botrytis in gerbera

Afgerond

Doel van dit project was meer grip te krijgen op het fenomeen botrytis in de teeltfase van gerbera. Hiervoor is inventarisatie uitgevoerd van…

Inventarisatie xanthomonas in anthurium

Afgerond

Doel van dit onderzoek is het vanuit een ander perspectief bekijken van het Xanthomonas probleem in anthurium. Het is nuttig om problemen met andere…

Glastuinbouw Nederland - © 2024