Geactiveerd water voor ziektebestrijding onder glas, vervolg

Beschrijving

In dit project wordt opgehelderd:

  • Welk type elektrolysewater het meest geschikt is voor toepassing in de glastuinbouw tijdens de teelt en in de naoogstfase ter bestrijding van ziekten. Randvoorwaarden hierbij zijn: geen fytotoxiciteit, geen corrosie van metalen kasonderdelen en de mogelijkheid tot opschaling voor behandeling van grote arealen.
  • Welke toedieningfrequentie en concentratie gehanteerd moeten worden.
  • Tevens wordt inzicht verkregen in de effecten van elektrolysewater op gewasontwikkeling.

Dit project is een vervolg op project "Toepassing van aquanox in de glastuinbouw". Tijdens het voorgaande onderzoeksproject kwamen veel vragen los. Deze hadden o.a. betrekking op de werkzaamheid van geactiveerd water bij verschillende pH's, verschillen tussen uitgangsproducten van verschillende fabrikanten, op welke manier is de corrosiviteit te verminderen en wat zijn de risico's op gewasschade. Al deze vragen waren de aanleiding voor een bredere kennisinventarisatie in de wetenschappelijke literatuur. De kennisinventarisatie vormt het eerste onderdeel van het vervolgproject.

Resultaten

Dit onderzoek had als doel om de werking van electrolysewater te verbinden met de chemische eigenschappen en op zoek te gaan naar veilige toepassingen als gewasbehandeling voor de glastuinbouwsector.
Vijf producenten hebben voor dit onderzoek de gewenste samenstelling van electrolysewater aangeleverd. Alle producten met daarin 36-65 ppm vrij chloor waren binnen vijf minuten 100% effectief tegen de bacterie, Erwinia chrysanthemi en de schimmel, Botrytis cinerea.
De grenzen van gewasschade in de kiemplantentest werden sterker bepaald door de hoeveelheid natriumzout en EC gehalte van de electrolysevloeistof dan de hoeveelheid vrij chloor. In de meedruppelproef met tomaat zijn verschillende concentraties vrij chloor (0, 4, 8, 20 ppm) gedoseerd aan het voedingswater. Er werd geen gewasschade gevonden of negatief effect op de wortelkolonisatie van Trianum door de geringe chloorwaardes (vrij en totaal) die na vier weken bij de druppelaar werden teruggemeten. Testen met gewasbehandelingen laten zien dat éénmalige behandelingen tot 300 ppm geen gewasschade geven. Bij meerdere toepassingen is groeiremming te voorkomen door lagere concentraties te gebruiken of blootstellingstijd te beperken. De geteste producten zijn corrosiever dan water. Dit is van belang bij het ontwerpen van toepassingen met electrolysewaterbehandelingen de keuze van materialen.
Electrolysewater kan een veilig en bruikbaar alternatief zijn bij het terugdringen van het fungicidegebruik.

Projectnummer 14347
Looptijd 01-04-11   -   31-12-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Praktijkproeven PlAMV broeierij lelie

Afgerond

In deze praktijkproef wordt onderzoek gedaan naar de effecten van verschillende vormen van bewaring (ULO, IJs) van leliebollen in combinatie met…

Bestrijding fusarium in tomaat

Afgerond

Doel is het toetsen van alternatieve middelen op hun effectiviteit op Fusarium oxysporum in tomaat. Effectiviteitonderzoek van…

Glastuinbouw Nederland - © 2024