Schadelijke wantsen onder glas

Beschrijving

Komkommer- en aubergine telers kunnen flink last hebben van wantsen. Als behaarde wants in de kas aanwezig is ontstaat al snel veel schade. Deze schade wordt vooral zichtbaar in de zomermaanden half juli- eind augustus, vooral in teelten die langere tijd in de kas staan. Brandnetelwantsen die in die maanden nog binnen vliegen lijken weinig schade te geven. Behaarde wantsen die binnengevlogen zijn kunnen nog meerdere weken tot zelfs maanden leven en schade geven. Voor telers is het van belang binnengevlogen behaarde wantsen zo snel mogelijk kwijt te raken.

Resultaten

In komkommer en aubergine komen zowel behaarde als brandnetelwants voor. Schade als gevolg van invlieg door brandnetelwants is iha beperkt. Behaarde wants geeft veel schade, eerste meldingen al in april. Voor behaarde wants is een feromoon beschikbaar waarmee we in meerdere praktijksituaties vangsten hebben gerealiseerd, vrijwel uitsluitend mannetjes. Toevoeging van andere geurstoffen aan het feromoon voor extra vangsten en/of voor het vangen van vrouwtjes gaf wisselende resultaten. Reactie van wantsen op de (combinatie van) geurstoffen lijkt o.a. afhankelijk van het gewas. Vangsten van wantsen met gekleurde vanglinten / vangplaten vielen tegen. De kleuren wit, blauw en geel zijn getest in (semi)praktijk maar gevangen aantallen wantsen bleven erg laag. 10 grotendeels integreerbare middelen zijn uitgebreid getest op hun werking op beide soorten wantsen in aubergine en komkommer. In vergelijking met de 'standaard' Admire zijn alle middelen minder effectief. Alle middelen vertonen wel een (deel)werking op wantsen. Er zijn (beperkte) onderlinge verschillen wat betreft duurwerking resp. knock down-werking.

 

Raadpleeg voorafgaand aan het toepassen van middelen altijd eerst het huidig geldende Wettelijk Gebruiksvoorschrift.

Projectnummer 14368
Looptijd 01-05-11   -   19-06-13
Afgerond Ja
Uitvoerder Entocare, Botany
Document

Onderzoek en projecten

Biodiversiteit in en om de Kas

Lopend

Doel: Dit project beoogt herstel van de biodiversiteit om de kas, voor een beter imago en vanuit maatschappelijke verantwoording. Daarbij is het doel…

LOX tegen Plagen

Lopend

Doel: Het doel van dit project is plaagvrij materiaal (plant, substraat etc.) door middel van verstikking van plagen na het wegnemen van zuurstof uit…

Glastuinbouw Nederland - © 2024