Weerbaar substraat praktijkexperimenten

Beschrijving

De doelstelling van het project is het toepasbaar maken van metingen aan bodemweerbaarheid voor substraten en planten van vruchtgroenten en siergewassen onder glas tegen een set van belangrijke ziekten en plagen.

Resultaten

Tiental concepten werden onderzocht op fytotoxiciteit. De keuze van de concepten werd gebaseerd op beschikbaarheid van bouwstenen, gebruik in de praktijk, het aanschakelen van meerdere mechanismen en experimentele meerwaarde. Het aanschakelen van meerdere mechanismen is belangrijk, omdat dit de kans op weerbaarheid verhoogt tegen diverse ziekten en plagen.

Meetmethoden werden verder uitgewerkt om de weerbaarheid van substraat en plant in de praktijk te kunnen meten. Korte teeltproeven van zes weken met komkommer, tomaat en gerbera lieten zien dat de concepten geen noemenswaardige gewasschade gaven. De belangrijkste verschillen in de korte teelten van zes weken, werden veroorzaakt door het klimaat, de gewassoort, en het type substraat. De verschillende concepten lieten geen duidelijke verschillen zien in groei.

Meetmethoden zijn uitgewerkt om de weerbaarheid van de plant te bepalen tegen Botrytis, wit, spint en witte vlieg en de weerbaarheid in het wortelmilieu tegen Fusarium en overmatige wortelgroei. Optische sensoren lieten zien dat de concepten een invloed kunnen hebben op zuurgraad of zuurstofgehalte gedurende de teelt. Daarnaast is een nieuwe methode ontwikkeld om de activiteit van micro-organismen te bepalen aan de hand van zuurstofconsumptie in substraatmonsters. 

Projectnummer 14564
Looptijd 01-12-11   -   31-12-12
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Roofwantsen tegen trips in chrysant

Afgerond

Er wordt een passende duurzame oplossing gezocht om trips in chrysant beter te beheersen. Daartoe worden verschillende soorten roofwantsen getest op…

Consultancy: Phytophthora in pioenroos

Afgerond

Scheut- en stengelrot is voor de teelt van pioenrozen een steeds groter probleem. De schimmel Phythophthora lijkt hiervoor verantwoordelijk. In een…

Glastuinbouw Nederland - © 2024