Daglichtgedreven FKO in de glastuinbouw

Beschrijving

Door een literatuurstudie en een laboratoriumproef wordt de praktische toepasbaarheid van fotokatalytische oxidatie in de glastuinbouw onderzocht. Er wordt gekeken naar de afbraak van gewasbescherminsgmiddelen en ziektenkiemen.

Resultaten

In het project is fotokatalytische oxidatie (FKO) onderzocht als nieuwe en duurzame desinfectiemethode voor giet- en drainwater in de glastuinbouw. In FKO processen worden inerte, niet-toxische, goedkope katalysatoren (zoals titaandioxide, TiO2) gebruikt om met behulp van zuurstof (uit lucht), water en UV-A licht OH-radicalen te genereren. Deze radicalen hebben een sterke oxidatieve werking en kunnen micro-organismen doden en organische stoffen afbreken. Het onderzoek heeft laten zien dat FKO in staat is om kleurstof en gewasbeschermingsmiddelen af te breken en Agrobacterium Rhizogenes af te doden. Er wordt verwacht dat dit ook geldt voor remmiddelen. Uit de economische evaluatie zijn diverse concepten naar voren gekomen die goede perspectieven bieden voor toepassing in de glastuinbouw en concurrerend zijn ten opzichte van de conventionele technieken. Op basis van deze resultaten beoogt TNO verder onderzoek uit te voeren om te komen tot demonstratie in de glastuinbouw.

Projectnummer 14619
Looptijd 01-04-12   -   01-04-13
Afgerond Ja
Uitvoerder TNO
Document

Onderzoek en projecten

Ralstonia solanacearum (Rsol).

Afgerond

In 2015 is een variant van deze ziekteverwekker gevonden in kasrozen bij zowel opkweekbedrijven als telers. Roos was tot deze besmetting niet bekend…

Hygiëneprotocol Fusarium in sla

Afgerond

In het winterseizoen van 2014/2015 is een toename van uitval geconstateerd in de bedekte grondgebonden teelt van sla. De aantasting is in de loop van…

Glastuinbouw Nederland - © 2024