Bouwstenen voor tripsbestrijding in chrysant

Beschrijving

Het doel is om bouwstenen te ontwikkelen voor een nieuwe geïntegreerde aanpak van trips in chrysant. Het onderzoek richt zich op: bladbewonende roofmijten, voedsel voor Orius en toepassing toplagen + voedsel voor roofmijtstimulering.

Resultaten

De Californische trips, Frankliniella occidentalis is een moeilijk te bestrijden plaag in de chrysantenteelt. Dit onderzoek richtte zich op de verbetering van biologische bestrijding met roofmijten en roofwantsen. In een kasproef met zes opeenvolgende teelten is de bestrijding van trips gevolgd bij zeven soorten roofmijten (phytoseiiden). Van deze soorten was Amblydromalus limonicus de beste verspreider en werd de beste bestrijding van trips bereikt met Amblyseius montdorensis en A. limonicus, beide subtropische soorten. De resultaten met Amblyseius swirskii waren net iets slechter dan deze twee soorten. Neoseiulus cucumeris, de soort die tot nu toe veel gebruikt is, was net als Neoseiulus barkeri nauwelijks terug te vinden.
Ook de inheemse soorten Amblyseius andersoni en Neoseiulus reductus vestigden zich minder goed dan de subtropische roofmijten. Bij Orius is aangetoond dat stuifmeel en bloeiende bankerplanten geschikt zijn voor vermeerdering van Orius laevigatus maar niet voor Orius majusculus. Beide soorten roofwanten konden ook doorgekweekt worden op mycofage mijten. Deze mijten bieden daarom perspectief om roofwantsen in gewassen te ondersteunen. Tot slot is aangetoond dat toplagen met mycofage mijten natuurlijke populaties bodempredatoren zoals bodemroofmijten en kortschildkevers, sterk laten toenemen.

Projectnummer 14676
Looptijd 01-03-12   -   31-12-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Duurzame beheersing wortelduizendpoot

Afgerond

Doel is te komen tot een duurzame veilige aanpak van wortelduizendpoot in de containerteelt van trekheesters. De bestrijdingsmogelijkheden van…

Voeding en weerbaarheid in phalaenopsis

Afgerond

Doel is gevoeligheid voor ziekten in Phalaenopsis te verminderen door optimalisatie van meststoffen en plantversterkende meststofproducten, alsmede…

Nerfverkleuring bij howea fosteriana

Afgerond

Het doel is de oorzaak van het ontstaan van de nerfverkleuring bij Kentia Palmen (Howea fosteriana) te achterhalen. Mogelijke oorzaken moeten gezocht…

Biologische bestrijding glimslakken

Afgerond

Het project bestaat uit 3 fasen: Fase 1: Inventarisatie en selectie van kandidaat bestrijders glimslak middels praktijkbemonstering en…

Glastuinbouw Nederland - © 2024