Perazijnzuur tegen echte meeldauw in roos

Beschrijving

Doel is om de effectiviteit te bepalen van perazijnzuur ter bestrijding van echte meeldauw in een rozengewas onder praktijkcondities. In fase 1 vinden dosis responstesten plaats. Indien na fase 1 een go gegeven wordt, worden de meest effectieve behandelingen getoetst onder praktijkcondities bij een rozenteler.

Resultaten

Een kasproef met potrozen liet zien dat een dagelijkse toediening van perazijnzuur effectiever was dan een dosering die één of drie keer per week werd gegeven. In een kasproef met een volgroeid rozengewas (Red Naomi) is in een periode van drie maanden dagelijks het oxidatieve product verneveld via een hogedruknevelleiding. In de twee proefvakken waar het rozengewas twee keer per dag gedurende 15 minuten werd behandeld met het oxidatieve product werd de meeldauw sterker geremd dan in de twee referentievakken waar het rozengewas werd behandeld met een standaardfungicide. Het geteste oxidatieve product kan als het wordt toegelaten als een gewasbeschermingsproduct een milieuvriendelijke en veilige aanvulling zijn in het pakket van beheersmaatregelen tegen echte meeldauw.

Projectnummer 14677
Looptijd 01-03-12   -   31-12-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Aanpak wortelwolluis potplanten

Afgerond

Doelstelling is verhogen van kennis en inzicht over verspreiding wortelwolluis en onderzoek naar effectiviteit en toepasbaarheid van vier…

Weren en lokken van trips

Afgerond

Doel is het ontwikkelen van een push- en pullstrategie (afweer- en lokstrategie) om meer tripsen weg te vangen en/of eerder te kunnen signaleren.…

Duurzame teelt van een gezonde pioen

Afgerond

Het doel is nagaan wat het effect is van verschillende giften stikstof, fosfaat en magnesium op de vitaliteit en gezondheid van het gewas en welke…

Middelen tegen overmatige wortelgroei

Afgerond

Doel van dit project is het vaststellen of met bepaalde middelen de infectiedruk door Overmatige Wortelgroei tijdens de teelt kan worden beperkt.

Glastuinbouw Nederland - © 2024