Perazijnzuur tegen echte meeldauw in roos

Beschrijving

Doel is om de effectiviteit te bepalen van perazijnzuur ter bestrijding van echte meeldauw in een rozengewas onder praktijkcondities. In fase 1 vinden dosis responstesten plaats. Indien na fase 1 een go gegeven wordt, worden de meest effectieve behandelingen getoetst onder praktijkcondities bij een rozenteler.

Resultaten

Een kasproef met potrozen liet zien dat een dagelijkse toediening van perazijnzuur effectiever was dan een dosering die één of drie keer per week werd gegeven. In een kasproef met een volgroeid rozengewas (Red Naomi) is in een periode van drie maanden dagelijks het oxidatieve product verneveld via een hogedruknevelleiding. In de twee proefvakken waar het rozengewas twee keer per dag gedurende 15 minuten werd behandeld met het oxidatieve product werd de meeldauw sterker geremd dan in de twee referentievakken waar het rozengewas werd behandeld met een standaardfungicide. Het geteste oxidatieve product kan als het wordt toegelaten als een gewasbeschermingsproduct een milieuvriendelijke en veilige aanvulling zijn in het pakket van beheersmaatregelen tegen echte meeldauw.

Projectnummer 14677
Looptijd 01-03-12   -   31-12-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Schimmel in boombast bij phalaenopsis

Afgerond

Dit onderzoekt richt zich op het vinden van een teeltwijze, methode of middel die de uitgroei van zwammen in de pot voorkomt en die geen nadelige…

Consultancy: Zwarte vaatbundels radijs

Afgerond

Het doel van dit onderzoek is het opsporen van de oorzaken van inwendig zwart en mogelijke oplossingen voor radijstelers aan te dragen. Daartoe wordt…

Kasproef crossprotectie PepMV

Afgerond

In een kasproef wordt bepaald of zwakke PepMV isolaten in staat zijn om onder praktijkomstandigheden bescherming te bieden tegen nieuwe agressieve…

Consultancy: Overmatige wortelgroei

Afgerond

Doelstelling: Eerste monstername en analyse bij bedrijven die overmatige wortelgroei hebben om een beeld te krijgen van mogelijke besmettingbronnen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024