Infectieverloop xanthomonas in pelargonium

Beschrijving

Nagaan of de symptoomontwikkeling en het infectieverloop van de bacterie Xanthomonas hortorum pv pelargonii kunnen worden gekoppeld aan de verschillende genetische groepen. Met AFLP® (Amplified Fragment Length Polymorphism) techniek wordt bepaald of isolaten genetisch aan elkaar verwant zijn of niet.

Resultaten

In seizoen 2009-2010 hebben in Pelargonium drie genetisch verschillende infecties met verwelkingsziekte, Xanthomonas hortorum pv. pelargonii, plaatsgevonden. Door afwijkende symptomen werd verwelkingsziekte niet tijdig herkend. Uit infectieproeven in zomer en winter met twaalf isolaten uit 1988-2010, bleek dat Xanthomonas in drie groepen is in te delen.

1. Agressief: ongeacht seizoen sterven planten snel af; de bacteriën verspreiden zich snel door de plant en symptomen zijn makkelijk te herkennen.

2. Intermediair: planten sterven in de zomer af, in de winter zijn er weinig symptomen.

3. Mild: in de zomer milde, veelal afwijkende symptomen, en de winter geen symptomen.

De milde en intermediaire groep verspreiden zich in de winter trager door de plant, maar bij alle isolaten werd Xanthomonas in de voet van één of meerdere planten teruggevonden. Doordat er nauwelijks symptomen ontwikkelen kunnen deze isolaten zich ongemerkt verspreiden. Een stengeldeel bij de plantvoet is nog steeds een goed monster voor screening ter voorkoming van verwelkingsziekte.

Projectnummer 14681
Looptijd 01-03-12   -   31-12-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Naktuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Onderzoek naar Xylella fastidiosa

Afgerond

Het doel van dit project is fundamentele kennis van Xylella fastidiosa voor Nederland te ontwikkelen t.b.v. de NVWA inclusief keuringsdiensten en…

Omnivore wantsen

Afgerond

Effecten van omnivore roofwantsen op plagen in gerbera, tomaat en roos en de risico’s op bloem- en vruchtschade

Green Challenges

Afgerond

De glastuinbouwsector wil verdere stappen nemen in verduurzaming door de afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen te verlagen. Deze PPS richt…

Glastuinbouw Nederland - © 2024