Infectieverloop xanthomonas in pelargonium

Beschrijving

Nagaan of de symptoomontwikkeling en het infectieverloop van de bacterie Xanthomonas hortorum pv pelargonii kunnen worden gekoppeld aan de verschillende genetische groepen. Met AFLP® (Amplified Fragment Length Polymorphism) techniek wordt bepaald of isolaten genetisch aan elkaar verwant zijn of niet.

Resultaten

In seizoen 2009-2010 hebben in Pelargonium drie genetisch verschillende infecties met verwelkingsziekte, Xanthomonas hortorum pv. pelargonii, plaatsgevonden. Door afwijkende symptomen werd verwelkingsziekte niet tijdig herkend. Uit infectieproeven in zomer en winter met twaalf isolaten uit 1988-2010, bleek dat Xanthomonas in drie groepen is in te delen.

1. Agressief: ongeacht seizoen sterven planten snel af; de bacteriën verspreiden zich snel door de plant en symptomen zijn makkelijk te herkennen.

2. Intermediair: planten sterven in de zomer af, in de winter zijn er weinig symptomen.

3. Mild: in de zomer milde, veelal afwijkende symptomen, en de winter geen symptomen.

De milde en intermediaire groep verspreiden zich in de winter trager door de plant, maar bij alle isolaten werd Xanthomonas in de voet van één of meerdere planten teruggevonden. Doordat er nauwelijks symptomen ontwikkelen kunnen deze isolaten zich ongemerkt verspreiden. Een stengeldeel bij de plantvoet is nog steeds een goed monster voor screening ter voorkoming van verwelkingsziekte.

Projectnummer 14681
Looptijd 01-03-12   -   31-12-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Naktuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Weerbaar wortelmilieu

Afgerond

Doel van dit project is om kennis over de ontwikkeling van micro-organismen in substraatteelten te leveren, waarmee weerbaarheid, via gerichte keuze…

Duurzame beheersing van onkruiden

Afgerond

Doelstelling van dit project is om de afhankelijkheid van chemisch-synthetische onkruidbestrijdingsmiddelen te verminderen door duurzamer de…

Biodiversiteit

Afgerond

Vanuit maatschappelijk en teelttechnisch oogpunt wordt steeds meer gesproken over inzet en behoud biodiversiteit. Niet alleen vanuit ondernemers zelf…

Glastuinbouw Nederland - © 2024