Biologische bestrijding wortelduizendpoot

Beschrijving

Het project startte met een literatuurstudie en een inventarisatie met als belangrijkste doel het probleem en de beproefde maatregelen in kaart te brengen. Aan de hand van de uitkomsten van de inventarisatie werd bepaald welke oplossingsrichtingen voor de praktijk bruikbaar zijn en welke oplossingsrichtingen nader onderzoek behoeven in laboratorium- en kasproeven. Onderzoek werd uitgevoerd naar biologische bestrijders, biologische en chemische gewasbeschermingsmiddelen, verschillende stoomtechnieken, verschillende watergiften, organische bemesting en naar bemonsteringsmethoden voor wortelduizendpoot.

Resultaten

Uit het onderzoek komt naar voren dat goed stomen de belangrijkste maatregel is om wortelduizendpoot te bestrijden. In het onderzoek is ook van een aantal gewasbeschermingsmiddelen een werking op wortelduizendpoot aangetoond. In laboratoriumproeven gaven deze middelen (bijna) 100% doding. In proeven op praktijkbedrijven waren de resultaten wisselend. Afgezien van Dursban 5G hebben de middelen momenteel geen toelating tegen wortelduizendpoot in de teelt van Chrysant. Het onderzoek naar mogelijke alternatieve maatregelen en middelen heeft duidelijk gemaakt dat er geen maatregel of middel voorhanden is dat de problemen met wortelduizendpoot voor langere tijd afdoende voorkomt en/of beheersbaar maakt in de teelt van chrysant. Het is dus van belang om vanuit verschillende invalshoeken wortelduizendpoot aan te pakken. Alle relevante kennis en oplossingen zijn daarvoor geïntegreerd in een strategie om wortelduizendpoot in de teelt van chrysant te beheersen.

Projectnummer 36109
Looptijd 01-01-02   -   31-12-03
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Uitval door fusarium in buitenbloemen

Afgerond

Inventarisatie van de oorzaak van uitvalproblemen wees erop dat fusarium de voornaamste oorzaak zou kunnen zijn. Het doel van dit onderzoek is het…

Valse meeldauw in radijs en komkommer

Afgerond

In dit project wordt de effectiviteit bepaald van de natuurlijke middelen chitosan en natriumbicarbonaat tegen valse meeldauw in radijs en komkommer.…

Glastuinbouw Nederland - © 2024