Wortelaaltjes in amaryllis

Beschrijving

Het project is een breed opgezette studie met het doel aaltjesaantasting in amaryllis tot een minumum te beperken. In het project wordt ingezet op een aantal onderwerpen:


  • Inventarisatie soorten wortelaaltjes in de teelt van amaryllis.
  • Localisatie van de wortelaaltjes zich in de bol.
  • Invloed van bewaren op het overleven van wortelaaltjes in de bol.
  • Populatieontwikkeling en schadelijkheid van wortelaaltjes.
  • Invloed van de substraattemperatuur op de vermeerdering van wortelaaltjes in amaryllis.

 

Resultaten

In de bloemen- en bollenteelt van amaryllis vormen de wortellesieaaltjes Pratylenchus penetrans en P. scribneri zo blijkt uit literatuurstudie en praktijkinventarisatie al jaren een probleem. Ze kunnen veel schade aanrichten. Uit een bewaarproef met wortellesieaaltjes besmette bollen uit de praktijk bleek dat na een bewaring van 20 weken bij temperaturen van 5, 13, 23 of 34°C, nog steeds aaltjes in de bol kunnen worden aangetroffen. Uit onderzoek van de temperatuur tijdens de teelt bleek dat de aaltjes zich het best vermeerderen bij een temperatuur tussen 18 en 28°C. In een proef waarin is gekeken naar de populatieontwikkeling en schadelijkheid van de aaltjes is onderzocht hoeveel aaltjes er nodig zijn om schade te berokkenen en hoe groot de schade is aan het gewas en de bloemen. Bovendien werd gekeken of beide aaltjes even schadelijk zijn. De schadedrempel van P. scribneri (herkomst van amaryllis) is lager dan 100 aaltjes per bol. De schade door P. penetrans was in dit onderzoek minder groot, doordat de aaltjes niet van amaryllis maar van aardappel afkomstig waren. Dat wil niet zeggen dat de schade van P. penetrans in de praktijk ook minder groot zal zijn.

Projectnummer 36163
Looptijd 01-01-02   -   30-06-04
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Biodiversiteit in en om de Kas

Lopend

Doel: Dit project beoogt herstel van de biodiversiteit om de kas, voor een beter imago en vanuit maatschappelijke verantwoording. Daarbij is het doel…

LOX tegen Plagen

Lopend

Doel: Het doel van dit project is plaagvrij materiaal (plant, substraat etc.) door middel van verstikking van plagen na het wegnemen van zuurstof uit…

Glastuinbouw Nederland - © 2024