Biologische bestrijding duponchelia

Beschrijving

In dit onderzoek wordt gekeken naar de effecten van nieuwe bodempredatoren op Duponchelia. Ook wordt er gekeken naar en de invloed van gewas en substraat op deze bodempredatoren en op Duponchelia.

De effecten van een aantal biologische en chemische middelen op Duponchelia zijn onder kasomstandigheden bepaald, waarbij eveneens wordt gekeken naar combinaties van behandelingen. Tenslotte wordt er gekeken naar het effect van spuitfrequentie en toedieningstechniek op de effectiviteit van een verspuitbaar middel.

Resultaten

De roofmijt Hypoaspis miles had een goed effect op Duponchelia met tachtig procent bestrijding tijdens een kasproef in 2003. De strategie om preventief bodemroofmijten uit te zetten tegen Duponchelia lijkt succesvol te zijn bij potplanten. Bij een hoge plaagdruk van Duponchelia bleken roofmijten niet afdoende te werken.

In een kasproef is gekeken naar het effect van toedieningstechniek en de spuitfrequentie bij inzet van Bt-preparaten. Deze proef liet zien dat het effect van een toedieningstechniek gewasafhankelijk is. De combinatie van bladvorm en bladstand is hierbij van cruciaal belang. Rupsen van Duponchelia werden in deze proef het meest waargenomen in het meest vochtige mengsel.

Duponchelia heeft een enorm brede waardplantenreeks, maar blijkt voorkeur te hebben voor bepaalde gewassen. Bij een vergelijking van Kalanchoë en Begonia bleek Kalanchoë aantrekkelijker te zijn, hoewel Begonia schadegevoeliger was. Bij een vergelijking van Kalanchoë en Cyclamen bleek Cyclamen aantrekkelijker te zijn.

Projectnummer 36220
Looptijd 01-01-02   -   31-12-04
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Remmiddelen hortensia

Afgerond

De remmogelijkheden in de teelt van Hortensia zijn beperkt. De niet chemische mogelijkheden die toegepast kunnen worden zijn droogte stress en in…

Schimmelbestrijding in euphorbia

Afgerond

Doel van het project is het selecteren van breed werkende middelen waarmee een aantasting van penicillium en botrytis kan worden voorkomen waardoor…

Glastuinbouw Nederland - © 2024